Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Trends, onderzoek

Millennials zorgen voor sterke groei in aantal cosmetische ingrepen in de VS

Het aantal cosmetische ingrepen in de Verenigde Staten is sinds 2013 met 47 procent gestegen, met name door een toegenomen vraag onder millennials. Dit meldt de American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS) in het deze week verschenen jaarlijkse rapport met trends. Vooral het aantal niet-chirurgische ingrepen, zoals botox en fillers, nam toe: 80 procent van de cosmetische behandelingen in 2018 bestond uit dit soort ingrepen.

Van de in de VS ondervraagde plastisch chirurgen geeft 72 procent aan dat ze een toename zien van het aantal cliënten onder de 30 jaar. De AAFPRS suggereert in de studie dat millennials - personen die tussen de 23 en 38 jaar oud zijn - vaker naar de plastisch chirurg gaan vanwege hun fixatie op uiterlijk en sociale media.

Influencers stuwen vraag

Influencers, die ingrepen laten zien op sociale media, zouden volgens het rapport er voor hebben gezorgd dat het taboe op cosmetische ingrepen minder is geworden. Dit geldt vooral voor de niet-chirurgische cosmetische ingrepen, waaronder botox, fillers en laserbehandelingen.

Volgens het onderzoek zijn millennials niet op zoek naar drastische veranderingen, zij willen vooral lang jeugdig blijven en streven een natuurlijke look na. Hiertoe nemen zij ook vaker preventieve behandelingen, waaronder preventieve botox.

Afbeelding bij Tweet van FacialPlasticSurgery

This year’s #AAFPRS Annual Survey findings indicate a strong link between Millennials (now 22-37 years old) and the growing demand for cosmetic procedures. More here 👉 https://t.co/S3cSiDH3N8 #AAFPRSstats https://t.co/flJBp1SWdQ

Beroemdheden beïnvloeden vraag naar plastische chirurgie

Bijna 100 procent van de AAFPRS-leden is van mening dat beroemdheden invloed hebben op trends in de cosmetische chirurgie. Daarbij merken ze op dat de “overdreven look”, zoals bijvoorbeeld Kylie Jenner die in 2016 haar lippen flink liet vergroten met fillers, uitraakt en de “natuurlijke en subtiele look” populairder wordt.

Meer herstelbehandelingen

Naast een toename in het aantal cosmetische ingrepen is er ook een forse toename in het aantal herstelbehandelingen. Volgens de AAFPRS werden er 2018 bijna twee keer zoveel herstelbehandelingen uitgevoerd in de Verenigde Staten dan in 2017. Ongeveer een derde van de ondervraagde plastisch chirurgen schrijft deze stijging toe aan een toename van het aantal niet-medisch geschoolde personen dat cosmetische ingrepen uitvoert.

De juiste opleiding is niet alleen belangrijk voor cosmetische operaties. Ook wanneer niet medisch-geschoold personeel kleine, niet-chirurgische ingrepen uitvoert, waaronder laserbehandelingen en peelings, kunnen er complicaties optreden die een herstelbehandeling nodig maken. De AAFPRS raadt mensen die een cosmetische ingreep overwegen daarom aan om hun huiswerk goed te doen en de achtergrond van de behandelaar te controleren.

Bron: AAFPRS Annual Survey Reveals Trends in Facial Plastic Surgery