Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Regelgeving

CDA pleit voor minimumleeftijd van 21 jaar voor cosmetische ingrepen

De minimumleeftijd voor het ondergaan van een cosmetische ingreep moet omhoog van 18 naar 21 jaar, dat vindt het CDA. Woordvoerder medische zorg Joba van Berg van het CDA is van plan om de verantwoordelijke minister te vragen om een leeftijdsverhoging te onderzoeken.

Momenteel mag iedereen van 18 jaar en ouder een cosmetische ingreep ondergaan. Deze leeftijdsgrens geldt voor cosmetische plastische chirurgie, zoals een borstvergroting of een neuscorrectie en voor zogenaamde “kleinere ingrepen”, zoals botox, fillers en laserbehandelingen.

EenVandaag Opiniepanel over plastische chirurgie
Het voorstel van het CDA om de minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen te verhogen, volgt op een onderzoek naar schoonheidsidealen en cosmetische ingrepen door het EenVandaag Opiniepanel.

Als het aan het CDA ligt wordt de minimumleeftijd voor het ondergaan van alle cosmetische ingrepen 21 jaar. Op 5 juni gaf het CDA-kamerlid Joba van den Berg in de uitzending van EenVandaag op NPO 1 aan waarom de leeftijdsgrens voor cosmetische behandelingen omhoog moet.

Het voorstel voor het verhogen van de minimumleeftijd volgt op een opiniepeiling van het televisieprogramma EenVandaag over cosmetische ingrepen. Het televisieprogramma vroeg deelnemers van hun opiniepanel naar hun houding ten opzichte van cosmetische ingrepen.

Nederlanders zijn voor een verhoging van de minimumleeftijd

Veel Nederlanders zouden het goed vinden als de leeftijd waarop iemand een cosmetische ingreep mag ondergaan omhoog gaat. Van het EenVandaag opiniepanel geeft bijna tweederde (63%) aan voorstander te zijn van een verhoging van 18 naar minimaal 21 jaar. Bijna eenderde (31%) geeft aan zelfs voorstander te zijn voor een minimumleeftijd van minimaal 25 jaar.

Veel jonge vrouwen overwegen een cosmetische ingreep

Uit het onderzoek van EenVandaag komt verder naar voren dat 1 op de 3 vrouwen tot 35 jaar zich kan voorstellen dat ze in de toekomst een cosmetische ingreep zullen ondergaan, enkel om mooier te worden.

Meer dan een kwart (27%) van de ondervraagde jonge vrouwen gaf in het onderzoek bovendien aan om al eens serieus een cosmetische ingreep te hebben overwogen. De top 5 van ingrepen die overwogen worden, alleen om er mooier uit te zien, zijn:

  1. Ooglidcorrectie: 29%
  2. Liposuctie: 25%
  3. Borstvergroting: 18%
  4. Botox in het gezicht: 16%
  5. Borstlift: 13%

Vooral de hoge kosten voor een ingreep weerhouden veel mensen ervan om uiteindelijk voor een ingreep te kiezen.

Over het onderzoek

Aan het EenVandaag onderzoek deden 22.217 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 2.335 jonge mensen van 16 tot 35 jaar. Het onderzoek vond dit voorjaar plaats. Je kunt alle resultaten hier bekijken.