Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig

Potentieel geneesmiddel tegen kaalheid gevonden

In het Verenigd Koninkrijk is mogelijk een nieuw geneesmiddel tegen kaalheid gevonden. Een middel dat normaal gebruikt wordt voor de behandeling van botontkalking, kan de haargroei stimuleren. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek in het blad PLOS Biology.

De Britse onderzoekers ontdekten dat het geneesmiddel genaamd WAY-316606 een stimulerend effect heeft op de haargroei. Een element van WAY-316606 remt een eiwit dat een rol speelt bij kaalheid. Het middel stimuleert zo de haarzakjes en daarmee de haargroei.

Voor het onderzoek werden in een laboratorium de haarfollikels van 40 patiënten die een haartransplantatie ondergingen, blootgesteld aan het medicijn. Dit gebeurde gedurende 6 dagen.

Tijdens de kuur gingen de haarzakjes in de actieve fase voor haargroei, ook wel de anagene fase genoemd. Dit betekent dat de haarzakjes nieuw haar gaan produceren. De haarzakjes die behandeld werden met het geneesmiddel lieten na twee dagen een significante haargroei zien.

Het onderzoek is klinisch zeer relevant volgens de onderzoekers en biedt mogelijk een uitkomst voor kale mannen en vrouwen.

Een haarzakje
Een foto van een van de onderzochte haarzakjes.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers houden nog wel een slag om de arm en spreken van een potentieel geneesmiddel. De medicijnen zijn nog niet op patiënten getest. Er moet voordat daartoe over kan worden gegaan nog meer onderzoek worden uitgevoerd naar de veiligheid. Pas dan kan worden gekeken of het middel ook echt aanslaat.

Op dit moment zijn er al medicijnen tegen haaruitval beschikbaar. Zo kunnen mensen behandeld worden met Minoxidil en Finasteride, maar deze middelen geven vaak een teleurstellend resultaat en hebben bovendien veel bijwerkingen.

Voor veel mensen is een haartransplantatie nu nog de enige serieuze behandeling tegen kaalheid. De kosten voor een haartransplantatie zijn over het algemeen dusdanig hoog dat deze behandeling maar voor weinigen is weggelegd.

Bron: Identifying novel strategies for treating human hair loss disorders: Cyclosporine A suppresses the Wnt inhibitor, SFRP1, in the dermal papilla of human scalp hair follicles