Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek

Correctie van de buikwand vermindert rugklachten en urineverlies

Een buikwandcorrectie is meer dan alleen een cosmetische ingreep. Niet alleen helpt de ingreep om het uiterlijk van de buik te verbeteren, ook rugpijn en incontinentie na de zwangerschap verbeteren door deze cosmetische ingreep. Dit melden onderzoekers in de laatste editie van het medische tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery®.

De nieuwe resultaten komen voort uit een onderzoek in Australië. In dat land werden in negen plastische chirurgie centra 214 vrouwen gevolgd die een buikwandcorrectie hebben ondergaan. De vrouwen in dit onderzoek kozen vooral voor een buikwandcorrectie om de vorm en het uiterlijk van de buik te verbeteren. Gemiddeld waren de vrouwen 42 jaar oud en hadden ze 2,5 geboortes doorgemaakt.

Het plastische chirurgie tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery®

Voor en na de operatie werd de vrouwen gevraagd om vragenlijsten in te vullen. In de vragenlijsten konden de vrouwen aangeven hoeveel last ze hadden van rugpijn en urine incontinentie, twee van de meest voorkomende klachten na de bevalling. Voor de operatie gaf 51% van de vrouwen aan ernstig ongemak te ervaren door rugpijn. Ongewenst urineverlies was een serieus probleem voor 42,5% van de vrouwen.

Na 6 weken en na 6 maanden werd de vragenlijst opnieuw voorgelegd aan de vrouwen. In beide gevallen werd een grote verbetering waargenomen voor beide problemen. Na 6 maanden had nog maar 9% van de vrouwen in beperkte mate last van rugpijn. Incontinentie was nog voor minder dan 2% van de vrouwen een probleem.

Er werden verschillende technieken gebruikt om de buikwand te corrigeren, maar de gekozen technieken zorgden allemaal voor eenzelfde verbetering aangaande de rugklachten en incontinentie.

Vaker een vergoeding?

De uitkomsten zijn in lijn met eerdere medische case reports, oftewel individuele gevallen waarbij de positieve effecten al beschreven werden.

De artsen denken dat de verbetering van de medische klachten het gevolg zou kunnen zijn van een herstel in kracht en stabiliteit van de buik- en bekkenbodemspieren, die optreden als gevolg van de buikwandcorrectie.

Een buikwandcorrectie kan de kwaliteit van leven voor vrouwen met rugpijn of urineverlies na een bevalling aanzienlijk verbeteren, aldus de onderzoekers. Zorgverzekeringen zouden dit medische effect van buikwandcorrecties moeten erkennen. Dit zou betekenen dat de ingreep vaker vergoed zou kunnen worden.

In Nederland wordt een buikwandcorrectie zelden vergoed. Een vergoeding is vaak enkel mogelijk wanneer er sprake is van een ernstige belemmering bij het bewegen (bijvoorbeeld bij een overhangende buikhuidplooi) of wanneer er chronische smetten in de huidplooi aanwezig zijn.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Bron: More Than Just a Cosmetic Procedure - 'Tummy Tuck' Reduces Back Pain and Incontinence