Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Behandelmethoden

Toevoeging Plaatjesrijk Plasma (PRP) zorgt voor beter resultaat bij lipofilling

Door plaatjesrijk plasma (PRP) toe te voegen aan een cosmetische lipofilling-behandeling is het herstel sneller en het eindresultaat vaak beter. Dit blijkt uit onderzoek van Joep Willemsen, een plastisch chirurg in opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Willemsen onderzocht het effect van de toevoeging van plaatjesrijk plasma (PRP) aan lipofilling-behandelingen voor cosmetische gezichtsverjonging. De resultaten van dit onderzoek bieden nieuwe inzichten in de wondgenezing en het herstel na cosmetische ingrepen waarbij lipofilling wordt toegepast.

De thesis van Joep Willemsen over PRP en Lipofilling
De titel van het onderzoek van Joep Willemsen.

Lipofilling is een techniek waarmee vetcellen binnen het lichaam verplaatst kunnen worden. Door middel van liposuctie neemt de arts vet weg van een lichaamsdeel met veel vet, om het vervolgens te injecteren op een locatie waar extra volume gewenst is. Lipofilling wordt onder andere toegepast om borsten en billen te vergroten, maar ook om volume in het gezicht te herstellen.

Plaatjesrijk plasma (PRP) is een behandelmethode waarbij eigen bloedplasma wordt gebruikt om de huid te verjongen. PRP wordt gewonnen uit het bloed van de patiënt, geïsoleerd en vervolgens geïnjecteerd. De bloedplaatjes laten groeifactoren los die een helende werking hebben.

Sneller herstel door PRP

Willemsen heeft in zijn onderzoek gekeken wat het effect is van de toevoeging van PRP aan cosmetische lipofilling-behandelingen. Het onderzoek toont aan dat patiënten waarbij PRP werd toegevoegd aan de lipofilling-behandeling 30% sneller herstelden na de behandeling. Dit komt onder andere doordat de toevoeging van PRP bij een lipofilling-behandeling voor een sneller wondherstel zorgt.

Door PRP toe te voegen aan de behandeling, overleefden daarnaast de geïnjecteerde vetcellen langer, zo blijkt ook uit het onderzoek. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de bloedplaatjes bijdragen aan een betere huidkwaliteit.

Het onderzoek richtte zich op cosmetische behandelingen, maar de uitkomsten bieden mogelijk ook perspectief voor andere patiënten. Er is inmiddels een vervolgonderzoek gestart naar het effect van PRP bij de behandeling van littekens en bestraalde huid. Mogelijk kunnen deze patiënten in de toekomst beter geholpen worden, met een kortere hersteltijd en een mooier eindresultaat.

Dit onderzoek volgt op een ander recent onderzoek dat al aan toonde dat lipofilling een effectief en veilig alternatief is voor diverse plastisch chirurgische en reconstructieve behandelingen. Er lopen inmiddels meerdere vervolgonderzoeken naar lipofilling, dat door plastisch chirurgen als een veelbelovende behandeltechniek wordt omschreven.

Bron: Thesis Joep CN Willemsen