Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Trends

Plastische chirurgie bij mannen steeds populairder: de laatste trends

Steeds meer Amerikaanse mannen brengen een bezoekje aan de cosmetisch arts of plastisch chirurg, zo blijkt uit nieuwe statistieken van de Amerikaanse Vereniging van Plastisch Chirurgen (ASPS). In 2017 werden er in de Verenigde Staten meer dan 1,3 miljoen cosmetische ingrepen uitgevoerd bij mannen. Ook in Nederland lijken cosmetische ingrepen voor mannen normaler te worden, al ontbreken duidelijke cijfers.

Meer cosmetische behandelingen bij mannen door obesitas

Een groot deel van de toename van het aantal cosmetische behandelingen bij mannen wordt door artsen gewijd aan het groeiende aantal mannen met overgewicht.

Overgewicht zorgt voor meer cosmetische ingrepen
In de VS kiezen steeds meer mannen voor een behandeling waarmee hardnekkig vet kan worden verwijderd, zoals een borstverkleining, liposuctie of buikwandcorrectie.

In de Verenigde Staten nam het aantal borstverkleiningen bij mannen in de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld met 30% toe. Ook worden er steeds vaker liposucties uitgevoerd bij mannen. Deze behandeling werd in de Verenigde Staten vorig jaar 23% vaker uitgevoerd ten opzichte van vijf jaar geleden. Daarnaast is het aantal buikwandcorrecties bij mannen met 12% toegenomen. Deze behandeling kan worden uitgevoerd om overtollig buikhuid en hardnekkig vet te verwijderen bij mannen die veel zijn afgevallen, bijvoorbeeld na een maagverkleining.

Trends per leeftijdsgroep in de Verenigde Staten

De Amerikaanse Vereniging van Plastisch Chirurgen geeft aan dat het voor mannen van alle leeftijden steeds normaler wordt om over hun onzekerheden te praten. Ze zien wel duidelijke verschillen tussen de wensen van jonge en oudere mannen. Jonge mannen kiezen vooral voor cosmetische behandelingen waarmee hun lichaamscontouren kunnen worden verbeterd, zoals liposuctie, borstverkleiningen en buikwandcorrecties.

Oudere mannen kiezen voor de minimaal-invasieve behandelingen die hun gezicht er jeugdiger uit laten zien, zoals botox, fillers en laserbehandelingen. Zo is botox voor mannen vier keer zo populair geworden sinds 2000 en werden er vorig jaar 99% meer filler-behandelingen bij mannen uitgevoerd. In totaal kozen bijna 100.000 mannen in de VS voor een fillerbehandeling in 2017.

Cosmetische ingrepen bij mannen in Nederland

Ook in Nederland zijn cosmetische ingrepen voor - vooral jonge - mannen normaler aan het worden. Zo bleek onlangs uit een opiniepanelonderzoek van EenVandaag dat 15% van de mannen onder de 35 jaar zich kan voorstellen ooit een cosmetische ingreep te ondergaan, tegenover slechts 8% van alle mannen. In Nederland zouden volgens dit onderzoek mannen vooral een haartransplantatie, een ooglidcorrectie, neuscorrectie, liposuctie of botox in het gezicht overwegen.

Taboe op plastische chirurgie bij mannen

Volgens experts is de toename van het aantal cosmetische ingrepen bij mannen te wijten aan diverse factoren, waaronder beelden op sociale media en de toenemende druk om er goed uit te zien op de werkvloer. Daarnaast zou het taboe op plastische chirurgie voor mannen langzaam aan het verdwijnen zijn, waardoor mannen onderling eerder over de mogelijkheden praten en sneller naar een plastisch chirurg of cosmetisch arts stappen.

Bron: Men Turn to Plastic Surgeons for a Better Body Image and More Confidence at Every Age