Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Trends, opmerkelijk

Preventieve botox in opkomst: meer behandelingen bij twintigers

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met botox te beginnen nog voor er goed en wel rimpels te zien zijn. Vooral in de VS is preventieve botox een begrip aan het worden. De laatste cijfers van de Amerikaanse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (ASPS) onderstrepen de trend: Het aantal botox-behandelingen bij 20- tot 29-jarigen is namelijk met 20% gestegen sinds 2010. Ook in Nederland lijken steeds meer twintigers voor botox te kiezen.

Botox, de bekendste cosmetische injectable-behandeling, werkt door spiertjes of bepaalde zenuwen te blokkeren. Zo kunnen de spiertjes die zorgen voor rimpels worden “verlamd”. Maar botox kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij overmatig zweten, migraine en een overactieve blaas.

Botox stijgt al jaren in populariteit. In Nederland worden inmiddels meer dan 250.000 botox-behandelingen per jaar uitgevoerd, zo bleek onlangs uit een inventarisatie door onderzoekers van het Erasmus MC. De meeste behandelingen worden nog steeds uitgevoerd bij vrouwen en mannen die bestaande rimpels willen verzachten. Maar er is duidelijk een trend zichtbaar dat ook jongere vrouwen interesse tonen in botox. Een van de onderzoekers van het Erasmus MC meldt aan de NOS dat het aandeel jonge vrouwen met ongeveer 10 procent per jaar stijgt.

Monica Geuze is een van de celebrities die op jonge leeftijd al voor een injectable-behandeling koos.

De stijging van het aantal preventieve botox-behandelingen lijkt vooral te komen doordat jonge mensen hun idolen volgen. Steeds meer celebrities, zoals Kylie Jenner en Monica Geuze, kiezen ervoor om al op jonge leeftijd een botox- of filler-behandeling te ondergaan. Vaak worden de resultaten van de behandelingen op social media gedeeld en dit inspireert jonge vrouwen om hetzelfde te doen.

Controversieel

Het ondergaan van preventieve botox-behandelingen is controversieel. Hoewel er al vele studies zijn uitgevoerd om de effecten van botox te onderzoeken, zijn er nog vrijwel geen studies uitgevoerd naar het nut van preventieve botox. Er is dus geen echt bewijs dat het preventief gebruik van botox werkt.

Onder artsen bestaat er discussie over het nut en de ethiek van botox-behandelingen bij (hele) jonge mensen. Veel artsen in Nederland zullen weigeren om een botox-behandeling bij jonge vrouwen en mannen uit te voeren, terwijl anderen er minder moeite mee hebben om een preventieve botox-behandeling uit te voeren. Er zijn nog geen harde richtlijnen die het gebruik van botox bij bepaalde leeftijdsgroepen verbieden, waardoor het geen probleem is als artsen simpelweg alle wensen van hun patiënten inwilligen.

Jonge vrouwen en mannen die een botox-behandeling overwegen doen er goed aan om zich te laten voorlichten door deskundige artsen die werken bij gecertificeerde cosmetische klinieken. Want hoewel het effect van botox altijd tijdelijk is, is het een misverstand dat een behandeling niet mis kan gaan.

Op IdealBody.nl indexeren wij enkel klinieken met het ZKN-keurmerk. De klinieken met een ZKN-keurmerk voldoen aan de strengste eisen. Daardoor ben je verzekerd van een geborgde kwaliteit van medische zorg.

Meer informatie botox

Gemiddelde prijs € 294,42

Aantal klinieken 10