Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Regelgeving, behandelmethoden

Nieuwe richtlijnen voor bilvergroting met eigen vet wegens grote risico’s

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) komen met nieuwe richtlijnen voor het uitvoeren van een bilvergroting met eigen vet. Met de nieuwe richtlijnen dringen de NVPC en de NVEPC er bij elke plastisch chirurg, die bilvergrotingen met eigen vet uitvoert, op aan om onmiddellijk zijn of haar techniek te herevalueren. Ook waarschuwen beide verenigingen voor het risico van het inspuiten van vet in de bilregio.

Een bilvergroting met eigen vet wordt ook wel lipofilling van de billen of een Braziliaanse Billift (Brazilian Butt Lift) genoemd. Bij deze ingreep wordt vet, dat eerst met liposuctie is weggehaald van een ander lichaamsdeel, in de billen gespoten om deze voller en ronder te maken.

Hoog sterftecijfer bij bilvergrotingen met eigen vet

Uit recent onderzoek blijkt dat een bilvergroting met eigen vet een alarmerend hoog sterftecijfer van 1 op 3000 heeft. Daarmee behoort de behandeling tot de meest risicovolle plastisch chirurgische ingrepen.

Om onderzoek te doen naar het hoge aantal sterfgevallen na een bilvergroting met eigen vet, werd in 2016 de Gluteal Fat Grafting Task Force opgericht. De Gluteal Fat Grafting Task Force analyseerde de sterfgevallen na een bilvergroting met eigen vet. Hieruit blijkt dat veel plastisch chirurgen de lipofilling-techniek (het inspuiten van het vet) niet juist hebben toegepast. De Task Force trof bij alle overleden patiënten ingespoten vetweefsel in en onder de bilspier aan. Ook werden er vetpropjes (embolieën) in de longen en het hart aangetroffen. Hierdoor wordt aangenomen dat de doodsoorzaak het te diep inspuiten van het vet is, waardoor het vet in de bloedsomloop terecht is gekomen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een hartinfarct of een hartstilstand.

Internationaal standpunt

Als gevolg van de uitkomsten van het onderzoek komt de Internationale Confederatie voor Plastische Chirurgie Verenigingen (ICOPLAST) nu met nieuwe standpunten. Deze bestaan uit een lijst met voorzorgsmaatregelen waar plastisch chirurgen zich aan dienen te houden wanneer ze een bilvergroting met eigen vet uitvoeren. Zo moeten chirurgen oppassen dat ze het vet niet te diep injecteren en wordt aangeraden de injectietechniek te herevalueren. Ook moeten plastisch chirurgen hun patiënten altijd goed informeren over de risico’s van deze behandeling.

Richtlijnen voor bilvergroting met eigen vet

Het standpunt van ICOPLAST wordt gesteund en overgenomen door de NVPC en NVEPC. Marc Mureau, voorzitter van de NVPC, stelt dat men zich bewust moet worden van de risico’s die de behandeling met zich meebrengt: “Voor ons staat de veiligheid van de patiënt altijd voorop en daarom is het essentieel dat alle plastisch chirurgen zich te allen tijde houden aan de nieuwe richtlijnen. Ook hebben wij het standpunt gedeeld met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.”

Populaire behandeling

Het vergroten van de billen was het afgelopen decennium een populaire cosmetische behandeling. Uit de laatste cijfers blijkt echter dat de ingreep minder populair aan het worden is. Zo werden er in 2017 56% minder bilvergrotingen uitgevoerd in de VS dan het jaar ervoor.

Voor Nederland zijn er helaas geen cijfers bekend, omdat deze niet worden bijgehouden. Ook is niet bekend of er in Nederland patiënten zijn overleden als gevolg van een bilvergroting met eigen vet.