Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek

Siliconen-borstimplantaten gelinkt aan meerdere ziektes in onderzoek

Vrouwen bij wie siliconen-borstimplantaten zijn geplaatst, lopen mogelijk een groter risico op enkele ziektebeelden, waaronder huidkanker en enkele auto-immuun en reumatische aandoeningen. Dit melden onderzoekers in het medische tijdschrift Annals of Surgery na een analyse van de medische data van 100.000 vrouwen met borstprotheses. De Amerikaanse keuringsinstantie FDA, die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van borstimplantaten in de VS, is kritisch over het onderzoek en de conclusies.

Borstimplantaten gemaakt van siliconen worden al vijftig jaar gebruikt, maar zijn nooit onomstreden geweest. Tussen 1992 en 2006 waren siliconen-borstprotheses zelfs verboden in de Verenigde Staten. In 2006 besloot de keuringsinstantie FDA om de siliconen-implantaten van twee merken weer goed te keuren in de VS. Een van de voorwaarden was dat fabrikanten de langetermijneffecten van het plaatsen van siliconen-borstprotheses zouden meten. Tussen 2007 en 2010 werd er met dit doel data verzameld van patiënten waarbij borstimplantaten werden geplaatst.

Onderzoek bij 100.000 vrouwen

Onderzoekers van de University of Texas M.D. Anderson Cancer Center besloten de data van 100.000 patiënten te analyseren. Van de vrouwen in hun dataset ontvingen meer dan 80.000 vrouwen een siliconenimplantaat, bij de rest werd een implantaat met zoutwateroplossing geplaatst. Bij 72% van de vrouwen werden de implantaten geplaatst om de borsten te vergroten, in de overige gevallen ging het om borstreconstructies.

Borstprotheses van siliconen

Door de grote hoeveelheid deelnemers en data konden de onderzoekers kijken naar het risico op enkele zeldzame ziektes. De analyse toonde aan dat vrouwen met siliconen-implantaten een groter risico lopen op vijf ziektebeelden. Het gaat hierbij om drie aandoeningen die geclassificeerd worden als auto immuun of reumatologische ziektebeelden (Sjögren-syndroom, sclerodermie en reumatoïde artritis), een agressieve vorm van huidkanker (melanoom) en doodgeboorte.

De kans op het syndroom van Sjögren is volgens de onderzoekers acht keer groter bij vrouwen met siliconen-implantaten. De kans op sclerodermie is zeven keer groter en de kans op reumatoïde artritis is zes keer groter. Voor melanoom geldt een bijna 4x zo groot risico.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers geven aan dat het onderzoek slechts een associatie laat zien. Een directe link is met deze data niet vast te stellen en er is dan ook meer onderzoek nodig voordat conclusies getrokken kunnen worden.

Reactie FDA

In een verklaring als reactie op het onderzoek meldt de Amerikaanse keuringsinstantie FDA dat het het niet eens is met de conclusies van het onderzoek. Het onderzoek bevat volgens de FDA inconsistenties en tekortkomingen.

De FDA geeft aan dat ze een publieke bijeenkomst willen organiseren in 2019 om over de veiligheid en effectiviteit van borstimplantaten te praten.

Bron: Silicone Breast Implants Linked to Increased Risk of Some Rare Harms