Bijgewerkt: | Publicatie:
J.N. van Oosten (Redactie) | Overig

Nieuw tijdperk voor cosmetische chirurgie door stamcellen?

Stamcellen kunnen binnenkort gebruikt worden voor cosmetische ingrepen, zo stelt de Britse bewaarbank voor stamcellen StemProtect. Door de stamcellen in te zetten voor nieuwe cosmetische behandelingen zouden borsten en billen op een natuurlijke manier vergroot kunnen worden. Ook voor sommige mannen zouden stamcellen uitkomst kunnen bieden, de behandeling zou namelijk ook gebruikt kunnen worden om de penis te verlengen.

Stamcellen zijn cellen die nog in staat zijn om in een ander celtype te veranderen (differentiëren). Met deze stamcellen kan lichaamseigen weefsel worden gekweekt. Met dit nieuwe lichaamseigen weefsel kunnen lichaamsdelen worden vergroot of herstelt zonder gebruik te maken van synthetische of andere lichaamsvreemde materialen. Mogelijke toepassingen zijn de vergroting van borsten of billen, maar ook het reconstrueren van een borst na bijvoorbeeld borstkanker behoort tot de mogelijkheden.

Stamcellen kunnen in de toekomst gebruikt worden voor cosmetische ingrepen

Nieuwe mogelijkheden in de plastische chirurgie

StemProtect zegt dat we een nieuw tijdperk van cosmetische chirurgie ingaan. “Een tijdperk waarin we niet alleen natuurlijkere resultaten dan ooit tevoren zullen zien, maar ook een tijd waarin meer natuurlijke materialen en ingrepen toegepast zullen worden voor het bereiken van het cosmetische doel."

“Mensen zijn zich inmiddels zeer bewust dat natuurlijk beter is. Tegelijkertijd willen mensen, daar waar dat mogelijk is, graag hun uiterlijk verbeteren. Het resultaat is iets waarbij stamcellen heel goed kunnen helpen, door weefsel te kweken dat lichaamseigen is en dus niet zal worden afgestoten door het lichaam."

Volgens StemProtect wordt er nu al volop onderzoek gedaan naar het gebruik van stamcellen voor cosmetische doeleinden. Hoe lang het nog zal duren voordat je een dergelijke ingreep ook echt kunt ondergaan is echter nog onduidelijk.

Bron: StemProtect.co.uk