Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig, regelgeving

Tuchtcollege: tandartsen mogen geen botox-behandelingen in gezicht uitvoeren

In Nederland zijn er naar schatting tussen de 300 en 500 tandartsen die naast tandbehandelingen ook cosmetische behandelingen met botox en fillers uitvoeren. Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft in een tuchtzaak bepaald dat deze cosmetische behandelingen buiten de bevoegdheden van de tandartsen vallen.

Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam deed onlangs uitspraak in een zaak tegen een tandarts die cosmetische behandelingen heeft uitgevoerd. Een cliënte liet zich door de tandarts met botox behandelen voor hangende oogleden. Hierbij liep de vrouw flinke schade aan haar gezicht op. Volgens de tuchtrechter was de tandarts niet bevoegd om het gebied rond de ogen te behandelen. Tandartsen mogen volgens het tuchtcollege enkel behandelingen met een tandheelkundig doel uitvoeren. De tandarts moet nu stoppen met het uitvoeren van cosmetische behandelingen en mag zich bovendien niet langer uitgeven als cosmetisch arts of oraal chirurg.

Bevoegde behandelaren

Het inspuiten van botox of fillers is een wettelijk voorbehouden handeling, dit betekent dat alleen bevoegde en bekwame artsen deze behandelingen mogen uitvoeren. Welke artsen wel en niet bevoegd zijn, wordt door de wet niet beschreven. Dit betekent dat momenteel elke (basis)arts behandelingen met botox en fillers mag uitvoeren.

Kwaliteitskader Cosmetische Geneeskunde

Om duidelijker te maken welke behandelaren wel en niet bekwaam zijn, wordt er op dit moment door het Zorginstituut gewerkt aan het Kwaliteitskader Cosmetische Geneeskunde. In dit kader wordt beschreven welke behandelaren cosmetische behandelingen uit mogen voeren. Naar verwachting zullen de tandartsen niet worden opgenomen als bekwame behandelaren.

De tandartsen vinden zichzelf wel de aangewezen partij om cosmetische behandelingen met botox en fillers in het gezicht uit te voeren. Zij werken voor tandheelkundige behandelingen al regelmatig met injectables en geven aan een vertrouwensband met hun patiënten te hebben. “De tandarts is een expert op dit gebied”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek (NVDFE), Eric van Leeuwen.

Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) is van mening dat tandartsen deze behandelingen kunnen uitvoeren.

Tandartsen kunnen botox en fillers toepassen in het hoofd-halsgebied op voorwaarde dat zij aantoonbaar bekwaam zijn. Dat is het huidige standpunt van de KNMT. De beroepsorganisatie is in afwachting van nadere regelgeving door @MinVWS op dit punt. https://t.co/WKPQ13FnH1

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is blij met de uitspraak en hoopt dat de Inspectie de tandartsen die cosmetische behandelingen uitvoeren, aanpakt.

De tandarts heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van het tuchtcollege.