Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig

Britse artsen lanceren vaginagids om jonge vrouwen voor te lichten

Britse gynaecologen hebben een gids uitgegeven om meisjes en jonge vrouwen voor te lichten over het vrouwelijk geslachtsorgaan. Met de gids ‘So what is a vulva anyway?’ willen de artsen laten zien dat het heel normaal is dat de vrouwelijke geslachtsorganen er verschillend uit kunnen zien. De artsen hopen op deze manier het streven naar designervagina's tegen te gaan.

De gids genaamd ‘So what is a vulva anyway?’ is uitgegeven door de Britse gynaecologie vereniging BritSPAG. De gynaecologen laten in de gids aan de hand van illustraties zien dat vagina's er in alle soorten en maten zijn. Ook leggen de gynaecologen uit wat de risico's zijn van het laten corrigeren van de schaamlippen.

Een illustratie uit de gids ‘So what is a vulva anyway?’.

De gids is tot stand gekomen na een aantal bijeenkomsten met jonge vrouwen. Tijdens deze bijeenkomsten werd de vrouwen gevraagd of er behoefte is aan meer informatie en of een gids zinvol zou zijn. De vrouwen gaven aan dat er weinig kennis is van de geslachtsorganen en dat er op school te weinig over onderwezen wordt.

Vanwege een gebrek aan voorlichting gaan vrouwen op internet zelf op zoek naar informatie. Vanwege commerciële belangen komen zij echter vaak onbetrouwbare informatie tegen. BritSPAG hoopt met deze gids vrouwen te voorzien van een betrouwbare informatiebron.

De gids is te downloaden op de website van BritSPAG. De gynaecologen hopen dat artsen en zorgprofessionals de gids zullen geven aan jonge vrouwen die niet tevreden zijn met hun vagina.

Ook ouders die zich zorgen maken kunnen de gids downloaden en aan hun dochters geven.

Steeds meer schaamlipcorrecties

Een van de redenen om deze gids uit te geven is de steeds grotere populariteit van de schaamlipcorrectie. Er worden wereldwijd steeds meer schaamlipcorrecties uitgevoerd en bij steeds jongere vrouwen. In 2017 was de schaamlipcorrectie zelfs de snelst groeiende cosmetische ingreep, met een 45% groei ten opzichte van 2016. Door betere voorlichting hopen de artsen dat vrouwen minder snel voor een cosmetische ingreep zullen kiezen.