Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig, opmerkelijk

Experts waarschuwen tegen gevaarlijke elastiekjes-methode bij littekens

Een nieuwe manier om zelf littekenweefsel te verwijderen met elastiekjes of rubberbandjes wordt door experts gevaarlijk genoemd. Mensen die gebruik maken van de zogenoemde elastiekjes-methode om van hun litteken af te komen, lopen risico op serieuze infecties, blijvende schade en mogelijk zelfs de dood. Hiervoor waarschuwen dermatologen in onder andere het Verenigd Koninkrijk.

De elastiekjes-methode om littekens te verwijderen is een trend op sociale media. In verschillende YouTube tutorial-video's wordt uitgelegd hoe deze “thuisbehandeling” tegen keloïde-littekens werkt. Het idee achter de “behandeling” is om de bloedtoevoer naar het littekenweefsel te stoppen door het litteken strak af te binden met rubberbandjes. Het litteken zou zo afsterven en eraf moeten vallen.

Het afbinden van een keloïde litteken met een elastiekje is gevaarlijk
Een beeld uit een van de tutorials op YouTube (Foto © YouTube)

De methode wordt in de filmpjes aangeraden aan mensen met keloïde-littekens. Dit is een type litteken dat blijft groeien en groter kan worden dan de oorspronkelijke wond. Doordat de littekens zo groot kunnen worden, zijn ze erg ontsierend, vooral wanneer ze in het gezicht of op de handen voorkomen. Het is vaak moeilijk om keloïden te behandelen. Wanneer deze littekens worden weggesneden, dan komen ze bijvoorbeeld vaak groter weer terug.

Hoewel het dus niet mogelijk is om keloïden te genezen of verwijderen, is het wel mogelijk om er voor te zorgen dat ze niet te groot worden. De behandeling van keloïden bestaat onder andere uit siliconentape, speciale gels en corticosteroïde-injecties in het littekenweefsel. Ook wordt er gebruik gemaakt van stikstof om het littekenweefsel te bevriezen.

Grote risico's

In verschillende buitenlandse media waarschuwen experts nu om geen gebruik te maken van deze doe-het-zelf-behandeling. Niet alleen loop je het risico dat het litteken groter terugkomt na de “behandeling” met de elastiekjes, ook is er een kans op ernstige infecties. Het is volgens de experts bijzonder gevaarlijk om zelf weefsel te laten afsterven. De necrose (celdood) die optreedt bij het afbinden van het litteken zou zich namelijk ongecontroleerd kunnen verspreiden en zo in het ergste geval tot de dood kunnen leiden.

De dermatologen komen nu met de waarschuwing, doordat er de laatste tijd een toename is van het aantal video’s waarin YouTubers hun keloïde litteken afbinden met rubberbandjes. Sommige filmpjes staan al langere tijd online, maar worden nu veel gedeeld en bekeken.

Of er ook in Nederland mensen gebruik maken van deze “thuisbehandeling” is niet bekend. Er lijken in elk geval geen Nederlandstalige tutorials online te staan op dit moment.