B. Holwerda (Redactie) | Overig, technologie
YouTube video’s over plastische chirurgie zijn vaak misleidend
De meeste video’s op YouTube over plastische chirurgie zijn marketinguitingen die mensen die zich oriënteren op plastische chirurgie niet al de informatie geven die ze nodig hebben om een goede keuze te maken. Dit concluderen onderzoekers in een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA Facial Plastic Surgery.
YouTube is een belangrijke bron van informatie voor veel zorgconsumenten. Video’s over cosmetische ingrepen, plastisch chirurgische operaties en de ervaringen van patiënten woorden wereldwijd door honderden miljoenen mensen bekeken. En dat zijn niet allen maar Engelstalige video's, er zijn ook veel Nederlandstalige video’s over plastische chirurgie te vinden die door honderdduizenden mensen zijn bekeken.

Onderzoeker Dr. Boris Paskhover was benieuwd naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de video’s en besloot om met een team van onderzoekers 240 populaire YouTube videos, waarin plastische chirurgie wordt besproken of getoond, te onderzoeken.
De video’s die ze bekeken werden gevonden op YouTube via populaire zoekwoorden zoals ooglidcorrectie, fillers, oorcorrectie, neuscorrectie, lip fillers en facelift. Gezamenlijk hadden deze video’s op het moment van het onderzoek meer dan 160 miljoen weergaven op YouTube.
Om objectief de kwaliteit vast te stellen maakten de onderzoekers gebruik van de DISCERN criteria. Dit is een schaal waarmee medische informatie kan worden getoetst en gescoord. Naast het bepalen van de kwaliteit, keken de onderzoekers ook naar de makers van de video’s, bijvoorbeeld of dit medische professionals zijn, patiënten of derden.
Conclusies van het onderzoek
De onderzoekers ontdekten dat de meerderheid van de video’s niet gemaakt zijn door of met medische professionals. In slechts 72 van de 240 populaire video’s was een gecertificeerde arts te zien en scoorde de informatie hoog op de DISCERN criteria. De overige video’s zijn vooral marketingmateriaal die geen volledige informatie geven.
Er zijn volgens de onderzoekers twee potentiële gevaren met de video’s over plastische chirurgie op YouTube. Allereerst kunnen de voordelen van een ingreep in deze video’s groter worden gemaakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ten tweede worden de risico’s juist vaak niet voldoende belicht.
De onderzoekers raden mensen die een cosmetische ingreep overwegen aan om YouTube video’s te waarderen voor wat het zijn, namelijk marketinguitingen. Voor betrouwbare informatie kunnen patiënten beter op consult gaan bij een gecertificeerde arts, aldus de onderzoekers.
Bron: Assessment of YouTube as an Informative Resource on Facial Plastic Surgery Procedures