Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig

Grotere kans op problemen tijdens zwangerschap na een maagverkleining

Vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan, lopen een groter risico op problemen tijdens de zwangerschap. Het niet op tijd onderkennen van de problemen zou in het ergste geval kunnen leiden tot de dood van de moeder of het kind. Hiervoor waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

Bij vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan kan de groeiende foetus er voor zorgen dat de darmen sneller bekneld raken. Dat heeft te maken met een veranderde anatomie. Door de maagverkleining is er meer ruimte in de buikholte van de vrouwen dan normaal, waardoor de dunne darmen makkelijker knel kunnen komen te zitten zodra de baarmoeder groeit.

Het Máxima Medisch Centrum

Door de beknelde darmen gaat eten moeizaam of helemaal niet meer, bovendien is er sprake van een hevige pijn in de buik. De buikpijn die deze vrouwen hebben, kan door hulpverleners aangezien worden voor algemene klachten die veel voorkomen bij zwangere vrouwen.

Het gevaar bestaat dat hulpverleners de klachten niet tijdig herkennen en als onschuldig zien, terwijl er sprake is van een ernstig probleem. Wanneer er te lang wordt gewacht met ingrijpen, meer dan 48 uur, dan is er een grote kans dat de darm afsterft. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor moeder en kind: 10% van de moeders en 14% van de kinderen overlijdt.

Sneller verwijzen

De artsen roepen verloskundigen en gynaecologen op om bij hevige buikpijn de moeder zo snel mogelijk door te verwijzen naar ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in obesitaschirurgie. Vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan en te maken krijgen met hevige buikpijn zouden volgens de artsen ook zelf sneller om hulp moeten vragen wanneer zij klachten hebben. Goede voorlichting zou hierbij kunnen helpen.

Veel maagverkleiningen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10.000-12.000 maagverkleiningen uitgevoerd. Naar schatting gaat het hierbij in ruim de helft van de gevallen om vrouwen in de vruchtbare levensfase. Het is niet duidelijk bij hoeveel van deze vrouwen er iets misgaat tijdens de zwangerschap.

Voordelen van maagverkleining groter dan nadelen

De artsen geven aan dat een maagverkleining ondanks de risico’s niet hoeft te worden afgeraden bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De voordelen zijn voor deze groep vrouwen nog steeds groter dan de nadelen. Zo zorgt een maagverkleining, en het gewichtsverlies dat dat oplevert, ervoor dat de vrouwen vruchtbaarder worden. Dat is ook een van de redenen waarom de ingreep relatief zo vaak wordt uitgevoerd bij jonge vrouwen.

Bron: Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining